Wanneer je je goed hebt ingelezen in de risico's en in wat er allemaal mogelijk is kom je vast met de vraag: Er is zoveel mogelijk, wat past er bij mij?? Dit is namelijk ook de vraag die ik mijzelf vaak af heb gevraagd. Om jou de tijd te besparen om alles zelf eerst te gaan proberen en uit te zoeken hoe alles precies werkt, heb ik hier een mooi overzicht van alle opties gemaakt. Onder de opties staat weer een tabel met hoe moeilijk iedere optie is, hoeveel risico je ermee loopt en hoeveel kennis je ervoor nodig hebt. Ook staan er bij iedere mogelijkheid partijen bij die ik hier zelf voor gebruik. Je hoeft natuurlijk niet deze partijen te kiezen maar als je het wel doet helpt het mij enorm als je het doet via mijn link!
Ondertussen lopen de spaarrentes weer op en krijg je niet meer 0,02% op je spaargeld wanneer je dit op een spaarrekening zet. Echter valt er op dit terrein nog een hoop te winnen. Om een deel van mijn spaargeld “aan het werk te zetten” gebruik ik
Nexo. Zelf ben ik bij deze partij terecht gekomen omdat ik aan het zoeken was naar een hogere spaarrente op mijn euro’s. Op dat moment had
Nexo net een deal gesloten met Lloyds bank of
England voor een garantiefonds. Hierdoor was mijn interesse gewekt en ben ik mij gaan inlezen over dit platform. Hier kwam ik al snel iets uitzonderlijks tegen, namelijk dat er een “real time audit” word gedaan en deze op ieder moment kan worden opgevraagd. Dit houd in dat je op ieder moment een aanvraag kan doen om te kijken of Nexo wel voldoende geld in kas heeft om iedereen terug te kunnen betalen. Dit in combinatie met het garantiefonds gaf mij genoeg vertrouwen om met hun aan de slag te gaan. Helaas is er op dit moment geen spraken meer van een "real time audit". Wat hier precies de reden van is weet ik nog niet. Hier zal ik onderzoek naar gaan doen.
Nexo geeft verschillende opties. Want naast sparen kan je ook traden, farmen en de zogenoemde DCA strategie toepassen. Voor nu hou ik het bij sparen. De andere punten komen later aan bod. Wat interessant is aan Nexo, is dat zij een behoorlijke rente geven voor het geld wat je vrij kan opnemen. Dit betekend dat je op ieder gewenst moment je geld van het platform af kan halen. “Wat is dat percentage dan?” hoor ik je al denken? Nou dat begint bij 5% (op het moment van schrijven) en wanneer je je geld vast zet voor een langere tijd (een soort deposito) dan krijg je er meer rendement voor betaald. Zo krijg je 7% wanneer je je geld 3 maanden vast zet en 10% wanneer je je geld voor een jaar vast zet op Nexo (op het moment van schrijven). Als je kijkt dat de hoogste rente die er nu in Nederland word betaald 2,86% is (op het moment van schrijven) op je spaargeld (bij Bunq) dan is dit dus standaard al bijna 2 keer zo hoog! Wanneer je het vast zet zelfs tot bijna 4 keer zo hoog! Maar, aan een hoger rendement hangen risico’s. Zo heb je bij een Nederlandse bank een dekking tot 100.000,- euro op je spaargeld en is dat hier niet het geval. Wel worden euro’s 1 op 1 aangehouden door Nexo.
Ook kan je ervoor kiezen om de eigen crypto van
Nexo te kopen. Hiermee kan je je eigen loyaliteit’s niveau verhogen waardoor je meer rente krijgt betaald. (Dit brengt wel weer risico met zich mee want de waarde van het
Nexo token kan schommelen in waarde).
Wat ik doe:
Ik stort iedere maand een x bedrag op Nexo. Hier doe ik vervolgens het volgende mee: ik maak een rente carrousel. Dit houd in dat ik verschillende looptijden aanzet op mijn gestorte geld. Hierdoor krijg je na verloop van tijd op meerdere momenten per jaar je rente uitgekeerd waardoor je een soort “cashflow systeem” krijgt. (Een interessant boek hierover is het boek “Cashflow” . Stel ik zou 100 euro per maand storten dan zou dat er voor mij zo uitzien:
-10 euro zet ik vast voor een jaar op dag 1.
-20 euro zet ik vast voor 3 maanden op dag 1.
-20 euro zet ik vast voor 3 maanden op de helft van de maand.
-50 euro laat ik variabel staan.
Vervolgens zet ik alle termijnen de optie “direct verlengen” aan. Hierdoor hoef ik zelf niet na te denken en word het geld direct nadat het termijn afloopt weer vast gezet tegen het dan geldende rente percentage. Ook is het mogelijk om dit weer uit te zetten wanneer je je geld weer nodig hebt.
LET OP als je geld vast staat MOET je wachten tot het termijn is verstreken voor je weer bij je geld kan!
De volgende maand doe je weer exact hetzelfde met de 100 euro. Wanneer je dit 3 maanden lang hebt gedaan betekend dit het volgende:
-Iedere dag krijg je rente betaald over 150,- euro.
-Iedere 2 weken krijg je rente betaald over 20,- euro.
-Je krijgt nog steeds verhoogde rente op je 1 jaars termijn maar hier kan je nog niet mij.
Hierna kan je ervoor kiezen om het volgende te doen:
-De termijnen laten verlopen en er niks mee te doen.
-De termijnen weer opnieuw in te laten gaan.
-De termijnen te verhogen met de inleg van de volgende maand.
-De termijnen te verhogen met de inleg van de volgende maand plus de ontvangen rente.
Wanneer je een jaar lang 100,- euro per maand op Nexo zou zetten betekend dit het volgende:
-Je krijgt iedere dag rente betaald over 600,- euro.
-Je krijgt iedere 2 weken rente betaald over 80,- euro.
-Je krijgt iedere maand rente betaald over 10,- euro.
Je hebt nu dus een volledige rente carrousel gemaakt! Nu kan je kijken of deze strategie nog bij je past of dat je toch liever iets anders wilt doen. Met de percentages van 5,7 en 10 % komt het er met deze strategie op neer dat je het volgende verdient:
-Je krijgt 5% betaald over 600,- euro: 30,- euro.
-Je krijgt 7% betaald over 480,- euro: 33,60 euro.
-Je krijgt 10% betaald over 120,- euro: 12,- euro.
In totaal is dit dus 75,60 euro over 1000,- euro wat neer komt op een rendement van 7,56%!
Nu gaan we weer een stapje verder. Want er is nog iets bijzonders in de wereld van de crypto. Sommige projecten (Blockchains) maken gebruik van “proof of stake”. Dit betekend in het kort dat ze mensen belonen door hun crypto te houden. Grote partijen zorgen ervoor dat deze tokens worden vast gezet en niet bewogen kunnen worden voor een bepaalde tijd. Hierdoor is de waarde van de munt stabieler. Om dit te promoten kan je transacties gaan beoordelen. Wanneer je dit doet krijg je hier een beloning voor terug. Deze beloning word dan ook betaald in hun eigen crypto munt (token). Dit hele proces is voor
de meeste mensen (zoals ik) veel te ingewikkeld en veel te kostbaar. Daar is gelukkig een oplossing voor bedacht: je kan je tokens delegeren (een soort van uitlenen) aan de grote partijen die dit wel doen. Deze partijen doen dit natuurlijk niet voor niets. Zij willen hier iets voor terug: een gedeelte van de verkregen beloning. Je hoeft ze zelf dus niks te betalen, dit halen ze namelijk van jou verkregen rendement af. Wanneer je al meer bekend bent met crypto en je al een zogenoemde “defi wallet” hebt, dan kan je er voor kiezen om de hogere rendementen op de blockchain zelf te gaan zoeken. Hier zal ik later meer over vertellen. Voor nu houden we het simpel en gaan we kijken naar de grote partijen die makkelijk te gebruiken zijn.
Hiervoor ga ik niet op alle platformen zelf in. Maar zelf maak ik gebruik van de volgende platformen/crypto aanbieders:
Bitvavo, Blox, Coinmerce, Nexo, Coinbase, Bybit.
Maar waarom maak je niet van slechts 1 platform gebruik? Nou dat heeft meerdere redenen:
-Ik spreid mijn risico. Want het is natuurlijk mogelijk dat een partij failliet gaat. Dan ben je je geld kwijt. Daarom ben ik zelf een voorstander van niet teveel geld bij 1 centrale partij te laten staan.
-Niet iedere aanbieder geeft dezelfde rente of netter gezegd “staking percentage”(sommige partijen houden een veel groter deel van de verkregen beloning voor zichzelf). Zo kijk ik naar iedere crypto waar ik het beste rendement kan halen. (Dit kan enorm in je rendement schelen).
-Niet iedere aanbieder heeft hetzelfde aanbod. Zo kan het zijn dat de ene partij nou net die ene crypto heeft die jij graag wilde hebben.
Nu zit er wel een wezenlijk risico vast aan staken. Wanneer je je geld uitleent aan een grote partij en deze zich niet aan de regels houd, dan kan het zo zijn dat jij een deel van je inleg verliest. Daarbij heb je dus ook nog last van koersschommelingen. Een heel hoog rentepercentage is in het geval van staken vaak niet gewenst. Want zie het als volgt:
Je gaat naar de bakker en jij staat met 10 andere klanten in de bakker. Helaas heeft de bakker nog maar 1 brood over. Jullie willen dit brood allemaal heel graag hebben dus de bakker kan ineens veel meer vragen voor zijn brood. In plaats van zijn brood te verkopen voor 2 euro, verkoopt hij zn brood vandaag voor 4 euro!
Nu kom je een dag later terug en de bakker dacht dat het net zo druk zou worden als gister. Helaas voor de bakker ben jij de enige die langs komt maar heeft hij nu wel 10 broden gebakken. Omdat jij nu alleen bent en de bakker zijn broden niet wilt weggooien krijg je een fixe korting. 4 broden voor 2 euro.
Nu moet je de broden in dit voorbeeld zien als de crypto munten. Wanneer er dus ineens veel meer van zijn maar er niet veel meer mensen zijn die ze willen hebben, ze snel minder waard zullen worden. Geloof mij alsjeblieft dat ik dit in het begin niet goed heb begrepen. Ik ben de bergen goud achterna gegaan en ben bijna iedere keer van een koude kermis thuis gekomen. Vanaf nu kijk ik dus vooral naar de grote projecten die al een hele tijd bestaan.
(In de crypto is het al een hele prestatie als je project 4 jaar bestaat). Een mooi voorbeeld hiervan is Etherium (ETH). De nummer 2 van de ranglijst grootste crypto’s. Voor deze crypto krijg je +- 4% rente betaald. Je zou dit kunnen zien als een “Divident”. Je krijgt dus als ware voor het vertrouwen in het project een vergoeding betaald. Wat je met deze vergoeding doet is aan jou. Dit kan je weer her investeren en verder staken of je kan het uitcashen. Door meer tokens te hebben ontvang je dus meer rente maar heb je ook meer blootstelling aan de koersschommeling (deze kan bij crypto behoorlijk heftig zijn).
Voordat je begint met staken:
-Kijk een keer een video van BLOX over staking.
-Kijk bij de website van het crypto project of het daadwerkelijk “proof of stake” is.
-Zoek de prijsontwikkeling van het crypto token eens op op www.coingecko.com of www.coinmarketcap.com.
Nogmaals geen financieel advies. Maar zeker als je hiermee gaat beginnen: hou het makkelijk. Begin met de grootste jongens want de kans dat je je geld dan echt helemaal kwijt raakt is veel kleiner dan wanneer je gaat voor een mini project of een project wat heel nieuw is. In de crypto gaat het wederom niet om snel rijk worden. Maar om niet al je geld te verliezen. Dat geld is namelijk heel makkelijk verloren. Maar je moet er heel hard voor werken om het terug te verdienen! Een klein voorbeeld:
Stel je hebt 100,- euro. Je stopt deze in een crypto en die verliest 50% van zijn waarden. Je hebt dan 50,- euro over. Wanneer je van 50,- euro weer naar de 100,- euro wilt moet je niet 50% verdienen want dan is je 50,- euro 75,- euro waard. Nee je moet 100% winst maken om weer terug te komen waar je was toen je begon.
Als we nu die 100,- euro zouden staken in crypto a voor 5% en 100,- euro in crypto b die 100% rente geeft. Ik weet zeker dat 80% gelijk zou gaan voor crypto b (want dat deed ik eerst ook). Nu gebeurt het volgende: na een jaar is crypto a nogsteeds 100,- euro waard. Door je rente heb je nu 5,- euro verdiend. Helaas bleek crypto b toch te mooi om waard te zijn en is maarliefst 80%!! (dit gebeurt echt heel vaak) van zijn waarde verloren. Door je rente is het verlies beperkt gebleven maar je hebt nu 40,- euro ipv de 100,- euro waarmee je begon. Je bent dus 60,- euro verloren. Ineens klinkt die 5% heel zo gek nog niet he?
Crypto tokens worden ookwel Crypto currencies genoemd. Wat dus eigenlijk betekend dat het een vorm van geld is/kan zijn. Met geld kan je van alles kopen, zo ook met crypto. Maar wat nou als je iets wilt kopen maar je het niet kan betalen? De meeste mensen zouden zeggen: spaar tot je het kan betalen. Maar er zijn ook een heel aantal mensen zijn die geld lenen. Nu is er in de crypto een hele makkelijke mogelijkheid om jou crypto’s of jou geld uit te lenen. Let wel op. Als er iemand failliet gaat en die zijn/haar rekeningen niet meer kan betalen dan ben jij als geld/crypto verlener je geld/crypto kwijt. Ga hier dus verstandig mee om!
Wederom is er enorm veel mogelijk in de DEFI wereld. Hierover zal ik ook weer later op terug komen. Hier vallen namelijk mooie rendementen te behalen en vaak mogen mensen alleen een bepaald percentage lenen van het onderpand wat ze hebben ingezet. Denk hierbij als voorbeeld aan een hypotheek. Je kan niet meer lenen dan je huis waard is en als je je lening niet netjes terug betaald dan mag de bank je huis verkopen.
Veel platformen geven jou de mogelijkheid om rente te krijgen op jou geld/crypto’s. Bitvavo, Blox, Coinmerce, Nexo, Coinbase, Bybit (plaats hier een affiliate link) zijn hier enkele voorbeelden van. Hierdoor is het mogelijk om op bijna iedere crypto rente betaald te krijgen. Echter is dit zoals eerder uitgelegd niet zonder risico. Naar mijn mening is dit risico hoger dan wanneer je je crypto’s staked. Is het percentage wat je krijgt dus minimaal dan zou je je moeten afvragen of je dit wel het risico waard vind. Net zoals bij iedere investering die je maakt moet je kijken naar de risico’s en de mogelijke winsten (risk and reward). Als je hier meer over wilt weten dan kan je eens kijken naar de jongens van Doopiecach. Dit zijn traders en
investeerders. Het geen waar zij erg goed in zijn is niet alleen in uitleggen wat zij doen. Maar zij blijven er ALTIJD op hameren dat je je risico moet afdekken of in ieder geval moet hebben nagedacht over de risico’s. Wederom geen financieel advies. Maar kijken naar je risico’s is altijd verstandig (zie het voorbeeld bij staken).
Maar stel je hebt vertrouwen in het crypto project en je hebt genoeg vertrouwen in het fijt dat het platform waar je je crypto’s op hebt gezet netjes heeft nagekeken wie het geld leent. Dan is het natuurlijk een mooie manier om wat extra rendement te pakken!
Crypto tokens worden ookwel Crypto currencies genoemd. Wat dus eigenlijk betekend dat het een vorm van geld is/kan zijn. Met geld kan je van alles kopen, zo ook met crypto. Maar wat nou als je iets wilt kopen maar je het niet kan betalen? De meeste mensen zouden zeggen: spaar tot je het kan betalen. Maar er zijn ook een heel aantal mensen zijn die geld lenen. Nu is er in de crypto een hele makkelijke mogelijkheid om jou crypto’s of jou geld uit te lenen. Let wel op. Als er iemand failliet gaat en die zijn/haar rekeningen niet meer kan betalen dan ben jij als geld/crypto verlener je geld/crypto kwijt. Ga hier dus verstandig mee om!
Wederom is er enorm veel mogelijk in de DEFI wereld. Hierover zal ik ook weer later op terug komen. Hier vallen namelijk mooie rendementen te behalen en vaak mogen mensen alleen een bepaald percentage lenen van het onderpand wat ze hebben ingezet. Denk hierbij als voorbeeld aan een hypotheek. Je kan niet meer lenen dan je huis waard is en als je je lening niet netjes terug betaald dan mag de bank je huis verkopen.
Veel platformen geven jou de mogelijkheid om rente te krijgen op jou geld/crypto’s. Bitvavo, Blox, Coinmerce, Nexo, Coinbase, Bybit zijn hier enkele voorbeelden van. Hierdoor is het mogelijk om op bijna iedere crypto rente betaald te krijgen. Echter is dit
zoals eerder uitgelegd niet zonder risico. Naar mijn mening is dit risico hoger dan wanneer je je crypto’s staked. Is het percentage wat je krijgt dus minimaal dan zou je je moeten afvragen of je dit wel het risico waard vind. Net zoals bij iedere investering die je maakt moet je kijken naar de risico’s en de mogelijke winsten (risk and reward). Als je hier meer over wilt weten dan kan je eens kijken naar de jongens van Doopiecach. Dit zijn traders en investeerders. Het geen waar zij erg goed in zijn is niet alleen in uitleggen wat zij doen. Maar zij blijven er ALTIJD op hameren dat je je risico moet afdekken of in ieder geval moet hebben nagedacht over de risico’s. Wederom geen financieel advies. Maar kijken naar je risico’s is altijd verstandig (zie het voorbeeld bij staken).
Maar stel je hebt vertrouwen in het crypto project en je hebt genoeg vertrouwen in het fijt dat het platform waar je je crypto’s op hebt gezet netjes heeft nagekeken wie het geld leent. Dan is het natuurlijk een mooie manier om wat extra rendement te pakken!
Stable coins zijn enorm belangrijk in de crypto wereld. Want als alles veel in waarde veranderd (volatiel is), dan is het wel zo fijn als er iets is met een vaste waarde. Zo zijn stable coins dan ook ontstaan. Met als eerste USDT en later ook USDC en nog vele anderen. Wat deze beide tokens doen is de waarde van de Dollar volgen. In theorie zou de waarde van 1 USDT en 1 USDC altijd hetzelfde moeten zijn als de waarde van 1 Dollar. Tegenwoordig heeft Circle (het bedrijf achter USDC) ook een stabiele euro: EURC.
Maar wat kan je dan met deze stable coins? Het antwoord: van alles. Zeker met de USDT en USDC is heel veel mogelijk. Hier kan je bij de meeste platformen een goede rente vangen. Wederom de volgende voorbeelden:
Bitvavo, Blox, Coinmerce, Nexo, Coinbase, Bybit
(Zet hier de rentepercentages naast)
Zoals je kan zien zijn de rente percentages die je krijgt over het stallen van je dollars behoorlijk. Ze kunnen zo oplopen tot een variabele rente met een vrije opname van 12%! Het nadeel is echter wel dat je wanneer je alles in je leven in euro’s betaald je te maken krijgt met wisselkoersen. Het is dus leuk dat je een hogere rente krijgt dan op je euro’s maar als de dollar minder waard word kan het dus snel een slechte financiële keuze zijn geweest. Mocht je in een land wonen waar ze betalen met dollars dan is dit natuurlijk geen probleem. Wederom is er in de DEFI enorm veel mogelijk.
Mocht je toch in Nederland wonen en willen sparen in dollars en het risico nemen dan zijn er meerdere opties mogelijk:
-Lees je goed in in Marco economisch nieuws. Zelf kijk ik veel video’s van “Madelon praat” op youtube. Hier word er 1 keer per week een samenvatting gegeven over wat er allemaal in de wereldeconomie aan de hand is. Wat ook niet geheel onbelangrijk is: het gebeurt in normaal Nederlands. Tuurlijk zullen er termen zijn die je in het begin niet begrijpt. Maar het is een kanaal wat is gemaakt voor de gewone burger net zoals ik. Je leert er vanzelf steeds meer van en is in mijn ogen echt de moeite waard als je je meer wilt mengen in de wereld van stable coins!
-Hou de rentestanden van de centrale banken van Europa en Amerika in de gaten.
-Kijk naar de mogelijkheden voor Farmen (hier kom ik later op terug).
-Kijk of je je strategie kan aanpassen door je verkregen rente bijvoorbeeld iedere week/maand om te wisselen voor Euro’s. Hiermee beperk je je blootstelling aan de wisselkoersen. Wanneer je dit bijvoorbeeld doet op Nexo zou je kunnen kiezen om een deel van je ingelegde geld om te zetten in USDT of USDC. Met een variabele rente van 12% betekend dit 1% per maand. Met 100,- Dollar zou je per maand 1,- Dollar verdienen. Deze kan je dan weer omwisselen voor Euro’s en die weer in je rente carrousel stoppen (geen financieel advies).
Kortom, er is veel mogelijk maar er is ook risico. Kijk wat het beste bij jou past en maak hier een mooi plan bij!
Dan nu een veel actievere manier van geld verdienen met je crypto’s. Hier ben ik zelf niet heel erg in thuis en ik moet ook eerlijk toegeven dat ik er zelf niet al te best in ben. Ik heb het geprobeerd, maar ik ging er slechter van slapen, werd door de dag heen enorm nerveus en bleef non stop bezig met de koers. Echter zijn er mensen die hier heel serieus geld mee verdienen. Het is dus mogelijk maar het kost enorm veel tijd om te leren. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn dan raad ik je aan om “Doopiecash” te gaan volgen op youtube. Zij zijn hier al jaren mee bezig en hebben heel veel goede tips, trics en ze hebben ook cursussen. Ik heb geen deal met de jongens van
Doopiecash gesloten en krijg dus ook niet betaald om ze te promoten. Maar in de 3 jaar dat ik zelf bezig ben met crypto en aandelen zijn zij wel degene geweest die ik altijd ben blijven volgen en die naar mijn mening ook realistisch en eerlijk zijn.
Welk platform ik zelf heb gebruikt voor het traden was
Bybit, maar een platform als
Bitvavo is ook geschikt.
Met de ervaring die ik heb kan ik wel wat wijze lessen met jullie delen:
-Begin klein.
-Denk niet te snel dat je het al kan.
-Wees geduldig.
-Neem rustig de tijd.
-Zorg ervoor dat je weet wat je doet.
-Vergeet NOOIT je stoploss.
-Gebruik pas een hefboom (leverage) als je weet waar je mee bezig bent.
-Kijk naar de lange termijn.
Hoewel ik dus niet goed kan traden begrijp ik de grafieken wel goed. Dit helpt mij bijvoorbeeld weer als ik wil gaan investeren in crypto’s of aandelen. Ga je dus ook investeren of handelen met crypto’s dan is het zeker geen slecht idee om eens naar het traden te kijken. Het belangrijkste is het geen wat ik gelukkig altijd heb toegepast: een stoploss. Hierdoor beperk je aanzienlijk de kans dat je al je geld kwijt bent. Ook kan je deze gebruiken als je je portfolio wilt uitbreiden met crypto’s. Dit maakt het wel wat ingewikkelder en een actievere bezigheid maar het beperkt je risico enorm.
Wat ik verder wil meegeven is dat er echt enorm veel mensen zijn die zichzelf een soort trading gouroe vinden. Mijn advies hierbij is dat je goed moet kijken wanneer zij hun video’s hebben gepost. Wanneer zij ook posten in de tijden dat het heel slecht gaat met de markt en zij nog steeds geld verdienen (zoals de jongens van Doopiecash) dan heb je een goede kans dat het echte traders zijn die weten wat ze doen. Verder zullen verre weg de meeste “traders” mensen zijn die nu de markt weer goed draait geld verdienen omdat ze zonder hun risico af te dekken enorme risico’s nemen. Dat zijn geen traders maar speculanten. Mensen die gokken en met hun leugens geld aan jou verdienen en jou geld laten verliezen. PAS DUS GOED OP MET WIE JE VERTROUWD!
Investeren klinkt heel stoer en ingewikkeld. Hier ga ik het niet moeilijker maken dan het is. Wat je doet als je gaat investeren is dat je een crypto koopt en die op een later moment weer wilt verkopen voor een hoger bedrag dan dat je het hebt gekocht. Bij traden doe je dit op de korte termijn en bij investeren kijk je naar de lange termijn. Je koopt dus iets wat je bijvoorbeeld pas over minimaal 5 jaar gaat verkopen. Dit is dus veel minder intensief na je aankoop maar vergt meer kennis voor je aankoop. Voor je gaat investeren in een crypto (een aandeel of überhaupt investeert) moet je dus kennis op doen en een plan hebben. Om te beginnen hier de stappen die ik volg:
-Wat weet ik van deze crypto/dit aandeel?
-Hoelang bestaat deze crypto/dit aandeel al?
-Wie gebruiken deze crypto/dit aandeel?
-Gebruik ik het zelf?
-Hoe ben ik achter deze crypto/dit aandeel gekomen? Ken ik het al lang of is hert via via?
-Heb ik het geld wat ik hier in ga stoppen op korte termijn nodig?
-Waar verdiend deze crypto/dit bedrijf zijn geld mee?
-Maakt het bedrijf winst of verlies?
-Krijg ik dividend of een andere vorm van winstdeling/rente uitbetaald?
Dit zijn een aantal van de vragen die ik mijzelf stel voordat ik een crypto/aandeel koop. Dit kost tijd maar op de lange termijn ben je hier enorm blij mee! Nu zijn er meerdere manieren om in de crypto wereld te investeren. Je kan crypto’s kopen maar je kan ook aandelen kopen van bedrijven die hun geld verdienen met hun werkzaamheden in de cryptowereld.
Voor het aanschaffen van je crypto’s kan je wederom bij de volgende partijen terecht:
Bitmymoney, Bitvavo, Blox, Coinmerce, Nexo, Bybit..
Voor het aanschaffen van zowel crypto’s als aandelen van bedrijven die werkzaam zijn in de crypto wereld gebruik ik zelf Etorro. Het voordeel van Etorro is dat je geen commissie betaald over een transactie en dat je een deel van een aandeel kan kopen ipv. het hele aandeel moet kopen zoals bij veel andere brokers. Hierdoor kan je al met een klein bedrag aan de slag gaan!
Het voordeel van jezelf met aandelen blootstellen aan de wereld van de crypto’s is dat de koersen van aandelen vaak minder heftig bewegen dan die van crypto’s. Dit betekend dat je als het slecht gaat minder verlies zou kunnen maken maar als het goed is ook minder winst. Het mes snijdt altijd aan 2 kanten.
Bedrijven die hun geld (deels) verdienen met crypto’s zijn bijvoorbeeld:
-Crypto beurzen: Coinbase (coin).
-Mining Partijen.
-Fabrikanten van apparatuur die nodig is voor de crypto wereld.
-Bedrijven met veel crypto’s op de balans (micro strategy).
Met deze opties is het dus mogelijk om toch blootstelling te krijgen aan crypto maar zelf niet fysiek crypto’s te hoeven kopen.
Als je dan hebt besloten in welke crypto of welk aandeel je wilt gaan investeren dan is de volgende strategie een relatief saaie maar een volgens vele grote investeerders bewezen strategie de “DCA” methode. Oftewel, Dollar Cost Average. Dit houd in dat je er voor kiest dat je bijvoorbeeld iedere maand een aankoop van deze crypto of van dit aandeel gaat doen, ongeacht de waarde hiervan. Hierdoor koop je de ene keer net wat duurder en de andere keer net wat goedkoper. Maar de theorie achter deze manier van investeren is dat je gemiddeld gezien de beste prijs betaald. Ook kan dit een goede manier zijn om te beginnen aangezien je begint met relatief kleine bedragen. Hierdoor is de kans een stuk groter dat je het meer z’n gang kan laten gaan en je minder wakker ligt van koersschommelingen. In de loop van tijd raak je hier meer aan gewend en zorgt dit ervoor dat je makkelijker je emoties buiten beschouwing kan houden. Wederom hebben de jongens van “Doopiecash” hier meerdere goede video’s over gemaakt. Via Bitmymoney kan je heel makkelijk een maandelijkse incasso laten plaatsen waardoor je er zelf geen eens meer naar hoeft te kijken/over na hoeft te denken. Ook is deze partij geregistreerd bij de Nederlandse Bank wat natuurlijk een extra fijn gevoel geeft.
Iedereen droomt er van om slapend rijk te worden. Helaas is dat toch niet zo makkelijk als gedacht. Tenminste, dat dacht ik altijd. De laatste tijd ben ik van alles gaan uitzoeken over trading bots, want die kunnen 24/7 door blijven gaan met traden en kunnen handelen zonder emoties. Helaas betekend dit ook dat je er geen controle over hebt. Het is in mijn beleving dan ook een behoorlijk risico volle optie. Nu kan je proberen zelf zo’n bot te maken. Mocht je handig zijn met programmeren en wat hulp vragen aan Chat GPT dan kom je vast een heel eind. Echter heb je ook nog steeds kennis nodig over het traden zelf. Door mijn gebrek aan programmeer kennis liep ik al snel vast en ging ik op zoek naar bestaande bots. Hier kwam ik uit bij Coinmerce en Bybit .
Deze twee platformen geven je een optie voor het gebruiken van een Bot. Coinmerce Heeft 3 opties: Defensief, neutraal en agressief. Hiermee kan je zelf je risico wat je wilt lopen bepalen. Ook kan je in de grafieken terug kijken wat de resultaten zijn geweest van de bots. Bij Bybit zijn er ongelooflijk veel soorten bots. Je kan naast een bot kiezen die al bestaat je eigen bot bouwen. Dit kan met bestaande parameters of met bijvoorbeeld de hulp van AI. Ook kan je hier de profielen van traders kopiëren. Hierdoor maak jij dezelfde trades als iemand anders en hoef jij zelf dus niks meer te doen. Echter zijn veel van deze
te kopiëren accounts vaak bots. Dit betekend dus dat er een goede kans bestaat dat jij je geld in legt in de bot van iemand anders….. Pas dus op want diegene krijgt een leuke vergoeding en als het goed gaat is iedereen blij. Tot het fout gaat en dan ben jij je geld kwijt, hij is alleen jou geld kwijt. Het is daarom dus enorm belangrijk dat je je realiseert dat dit allemaal heel mooi lijkt maar dat het ook heel snel verkeerd kan aflopen. Denk dus HEEL goed na voordat je hier aan begint. Zelf ben ik hier pas net mee begonnen en heb ik er minimale bedragen in gestopt van rond de 5,- euro om te kijken wat deze bots nou precies doen. Wanneer ik meer informatie heb over dit onderwerp dan laat ik dat natuurlijk weten!
Farmen klinkt natuurlijk een beetje bijzonder. Maar waar het eigenlijk op neer komt is het volgende:
Een exchange in zowel de reguliere markt als in de Defi markt heeft geld nodig om het mogelijk te maken hun gebruikers te laten traden. Wanneer een platform of exchange een “Tradings paar” aanbied dan moeten beide crypto’s dus voldoende aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat mensen hier op kunnen traden. Nu kunnen zij deze crypto’s zelf kopen. Maar wat zij ook kunnen doen is mensen zoeken die deze crypto’s allebei willen hebben en ze aan hun willen “uitlenen” zodat zij deze zelf minder aan hoeven te schaffen. Een exchange verdient dan aan jou geld want iedere keer als een gebruiker een trade maakt krijgt de exchange een commissie. Als dank dat jij de crypto’s die de exchange in een paar aanbied aan de exchange uitlevert, krijg jij een deel van deze commissie. Je “farm reward”.
Dit is een techniek die enorm veel word gebruikt in de Defi wereld. Hiervoor heb je een Defi wallet nodig en dat kan een drempel zijn. Want naast het fijt dat je dan alles moet gaan opzetten (wat best leuk is om te doen) is er ook zeker een kans dat er iets verkeerd gaat. Zo is het geld investeren in een farm op het Etherium netwerk bijvoorbeeld niet te betalen voor kleine spelers. (Hier ga je pas echt profijt van hebben als je duizenden euro’s tot je beschikking hebt). Maar wanneer er iets verkeerd gaat ben je ook gelijk alles kwijt. Daarbij kan je te snel verleid worden door te mooie rente percentages.
Mijn checklist voordat je gaat beginnen met farmen:
-Lees je in over “Impermenent loss”.
-Lees je in over de verschillen tussen “APR”en “APY”.
-Lees je goed in in de tokens waar je mee gaat farmen.
Op grote platformen zoals: Nexo en Bybit heb je de optie om een “dubbel invest” of “Liquidity Mining” te gebruiken. Aangezien dit wel een gevorderde manier is om te investeren en geld te verdienen moet je hier vaak wel eerst een quiz voor doen. Dit is een optie voor wanneer je al een tijdje op weg bent met je crypto reis. Er is leuk geld mee te verdienen maar je kan er ook enorm snel je geld mee verliezen. Let dus heel goed op wat je hier doet! Wederom is het zo dat er aan een hoog percentage een hoog risico hangt. Snel rijk worden kan niet en trap hier dan ook vooral niet in. Want als het echt zo makkelijk was geweest, waarom doet niet iedereen het dan al? Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dit het vaak ook. Zorg er dus voor dat je in je die gedachten goed in je achterhoofd houd! Mocht je het toch willen proberen dan zou ik zelf kiezen om te beginnen met een klein bedrag. Gaat er dan iets mis of heb je toch iets over het hoofd gezien dan is dat geen ramp (risico management). Het belangrijke is dan wel dat je moet leren van je fouten! Anders is het nog steeds zonde van je geld.
Dit zou je ook gokken kunnen noemen wanneer je geen idee hebt waar je mee bezig bent. Zelf heb ik dit heel vaak geprobeerd. Gelukkig ben ik uiteindelijk niet heel veel geld verloren. Maar ik realiseer mij dat dit heel snel heel fout had kunnen gaan. Want al die verhalen van crypto’s waar je maar 100,- euro in hoeft te steken en dat je dan nooit meer hoeft te werken….. Als ik ze al vond ging ik er te snel uit of ik was er te laat bij. Het bestuderen van projecten is daarbij dus echt enorm belangrijk want als je niet eerst goed je onderzoek doet dan ben je gewoon aan het gokken. Vaak is het al zo dat je zelfs met de grootste crypto Bitcoin echt veel hogere rendementen zou kunnen halen dan wanneer je in aandelen zou investeren. Alleen wederom: Een hoog rendement betekend een hoog risico. Als je dus al na gaat dat een grote crypto veel risico met zich mee brengt, dan kan je je vast voorstellen hoeveel risico er wel niet in een kleine crypto zit! Mocht je hier toch aan beginnen dan waren dit mijn leer momenten:
-Als iedereen het over een bepaalde crypto heeft dan ben je te laat.
-Vertrouw geen infulencers.
-Maak een X account aan en ga projecten volgen.
-Begin met het uitzoeken van crypto projecten van boven naar beneden (Als je kijkt naar de marketcap)
-Neem geen overhaaste beslissingen.
Wanneer je je crypto’s wilt gaan aanschaffen dan kan dat wederom op de volgende platformen:
Bitmymoney, Bitvavo, Blox, Coinmerce, Nexo, Bybit.
Hier heb je enorme hoeveelheden crypto’s die worden aangeboden. Zeker bij Coinmerce is het aanbod enorm. Maar hoe groter het aanbod, hoe groter de kans dat er een crypto tussen zit die je wel eens enorm veel geld zou kunnen kosten. Een gemiddeld rendement wanneer je een aandelen index zou kopen in de aandelen markt op bijvoorbeeld Etorro is 10%. Alles wat je hierboven kan verwezenlijken is mooi meegenomen! Maar als je bijvoorbeeld dus al kijkt naar een Nexo waarbij je dit percentage zelfs al als rente uitgekeerd kan krijgen dan moet je je misschien toch af gaan vragen of je je vingers wel wilt gaan branden aan zo’n kleine crypto.
Dit is een bijzondere tak van sport en er zijn hele bedrijven in gespecialiseerd. Het is dan ook erg lastig om hier tussen te komen als individu. Wanneer je aan het minen bent betekend dit eigenlijk dat je de blockchain helpt met het vinden van nieuwe blokken en dus als het waren rekenkracht aanbied aan het netwerk. Hiervoor krijg jij een beloning aan de hand van de rekenkracht die je levert. Vaak heb je hier hele gespecialiseerde apparatuur voor nodig. Mocht je dit interessant vinden om naar te kijken dan heb ik hier een link: Bitmain.
Nu kreeg ik laatst te horen dat er dus ook een crypto is die nog in ontwikkeling is maar die het mogelijk maakt om crypto te minen vanaf je telefoon! Dit project heet “PI” het project vertelt dat zij een crypto project willen zijn dat er echt is voor iedereen. Daardoor is het bij hun ook alleen mogelijk om te minen via een mobiele telefoon. Hierdoor is het voor zo goed als iedereen mogelijk om mee te doen! Momenteel is het nog niet mogelijk om je crypto’s te verkopen maar je kan ze wel alvast minen! Het project is volledig zelf gefinancierd en er komt dus geen grote investeerder bij kijken. Het is dus echt een project waarbij je als kleine speler nog iets leuks aan kan verdienen. Met de huidige waarde
(op moment van schrijven maar zie hier de link naar "Coingecko") van 34,- euro per token komt het er op neer dat je ongeveer 8,- euro per dag verdient met het minen van deze crypto op je telefoon! Iedere dag dat je op de mine knop drukt gaat dit automatisch en na 24 uur stopt het en moet je er nog een keer op klikken. Dat is dus 8,- euro voor slecht 5 seconden werk. Heel veel sneller zijn ze niet verdiend! Wanneer je mijn link Pi gebruikt krijg je naast deze mogelijke 8,- euro per dag ook nog eens 1 PI bonus! Een mooi begin van een nieuw avontuur dus!
Wat ik hier wel bij moet vermelden is dat dit project dus nog niet helemaal live is. Dat betekend dat de koers en het gebruik van het project nog enorm kan veranderen. Dit kan positief zijn maar ook zeker negatief. Lees je dus goed in voor je hier aan begint!
Naast “PI” ben ik recent ook een ander project tegen gekomen: “Gomining” . Dit project maakt het mogelijk om zonder enorme investeringen te beginnen met het minen van BTC! Je download de app van Gomining, koopt een NFT en je krijgt iedere dag BTC rewards op je balans gestort! Met dit project is er enorm veel mogelijk. Je kan je NFT’s upgraden, je kan mee doen aan kansspellen, je kan NFT’s over kopen van anderen en je kan je kosten betalen met hun eigen token “GMT” hierdoor worden je kosten lager en je potentiële winst word hoger. Op het moment van schrijven krijg je ongeveer 40% rendement per jaar over je ingelegde geld. Koop jij dus een NFT van 30 euro dan zou dit betekenen dat jij naast de NFT ook nog een voor ongeveer 12 euro per jaar aan Bitcoin betaald krijgt. Wanneer jij er dus bijvoorbeeld voor kiest om iedere maand 30 euro te investeren door een NFT op “Gomining” te kopen, (geen financieel advies) dan zou je na 1 jaar dus ongeveer 12 euro per maand betaald krijgen. De winst hangt af van de koers van Bitcoin en ook is het nodig om een Bitcoin wallet aan te maken. Dit kan je doen bij een centrale partij als: Nexo, Bitvavo, Bybit. Wanneer je genoeg Bitcoin hebt gemined zal deze naar je wallet worden verstuurd.
Op dit moment ben ik deze optie zelf aan het uitzoeken! Er zijn veel mogelijkheden maar ook een aantal valkuilen. Wanneer ik meer weet over dit project en het zelf een tijdje heb gebruikt zal ik hier meer over vertellen!
Pas goed op met Gomining! Ik ben nu zelf 2 maanden bezig op het platform en het bevalt mij tot nu toe erg goed! Helaas lijkt het er wel op dat er een aantal Phising websites zijn die enorm op die van hun lijken.... Let dus goed op met hoe je op hun site terrecht komt! Wanneer je mijn link gebruikt kom je op hun eigen website uit. Maar bedenk je wel dat je nogsteeds een risico loopt. Zelf heb ik er een goed gevoel bij maar ik stop er maar kleine bedragen in. Het is namelijk iets wat ik heel leuk en interessant vind alleen ben ik wel nogsteeds op mijn hoede. Ook is het iets minder aantrekkelijk wanneer je een transactie maakt via bijvoorbeeld Apple pay. Dit kan wel alleen is je rendement dan lager dan wat er op hun site staat aangegeven (Een NFT kost dan 30 euro terwijl hij eigenlijk 27 Dollar waard is). Nogsteeds een mooi rendement maar wel iets om over na te denken! Ook is het zo dat de Bitcoin halving er aan zit te komen. Dit betekend dat je vanaf dat moment nog maar de helft van de huidige beloning krijgt. Dit betekend dus ook dat het rendement na deze zomer een stuk lager zal liggen dan dat deze nu is wanneer de prijs gelijk blijft. Ook is het zo dat je geen vast adres hebt om je tokens naartoe te sturen. Dit moet iedere keer met een rekening. Maak niet dezelfde fout als ik door dit adres meerdere keren te gebruiken.... Je bent je geld dan namelijk gewoon kwijt! Mocht je dit toch nogsteeds interessant vinden dan is het zeker leuk om te proberen! Zelf gebruik ik mijn Bitcoin adres van Nexo. Zo worden mijn Bitcoin winsten vanuit Gomining direct naar mijn Nexo wallet verstuurt.
Wat ik zelf nog steeds gebruik is een betaalrekening bij een crypto partij. Dit is iets wat je moet willen want het is weer een extra rekening. Echter zijn het vaak wel rekeningen met een cashback op iedere aankoop. Zo krijg je bij sommige kaarten wel tot 2% cashback op je rekening gestort bij iedere aankoop! Wanneer je dus je boodschappen of benzine zou betalen met deze kaart spaar je dus automatisch een beetje. Toch weer leuk meegenomen. De catch: Je krijgt vaak pas het mooie percentage als je veel van de tokens hebt van de aanbieder van de kaart. Het is dus allemaal net wat minder mooi dan dat het vaak klinkt.
Bybit card: Krijg 10 USDT wanneer je een kaart aanvraagt en je eerste transactie maakt.
Nexo card: Je kan hier kiezen tussen een Creditcard (waarbij je leent tegen je crypto’s en deze lening zelf moet aflossen) of een Debitcard waarbij je dezelfde rente krijgt op je euro’s als wanneer je een spaarrekening zou hebben.
Als laatste lijkt het mij nog handig om het te hebben over gedecentraliseerde financiën, ook wel DeFi genoemd. Heel kort gezegd betekend dit dat je vaak anoniem gebruik kan maken van financiële diensten. Het gaat over projecten en platforms waar jij op kan handelen die zich bevinden op de blockchain zelf. Dit is naar mijn mening het terrein waar je niet alleen het meeste geld kan verdienen maar ook zeker kan verliezen. De mogelijkheden zijn hier bijna eindeloos te noemen. Je kan het bijna zo gek niet bedenken of het bestaat wel. Geld uitlenen, crypto's traden, het kopen van "nft's" maar ook het spelen van crypto games en gokken. Wat je je hier heel goed moet realiseren is de enorme hoeveelheid scammers die zich hier bevinden. Ook betekend het dat als je gaat handelen in de defi, je zelf verantwoordelijk bent voor je fouten. Maak je een bedrag over naar een verkeerde partij dan kan je hier niks meer aan veranderen. Hier heb je dan dus ook een DeFi wallet voor nodig. Het YouTube kanaal "every bit helps" heeft heel veel goede video's over hoe je een metamask wallet aan maakt en hoe je vervolgens je eerste trade plaatst bij bijvoorbeeld "pancakeswap". Het grote voordeeel aan DeFi is metname dat alle rendementen een stuk hoger zijn dan bij de gecentraliseerde partijen. Het idee is vaak dat een gecentraliseerde partij jou een beloning geeft voor bijvoorbeeld Staken, maar hier zelf ook wat aan wilt verdienen. Zij pakken dus een stukje commissie voor de dienst die zij jou verlenen. Met DeFi haal je dus als het waren een tussenpartij weg. Dit betekend dus dat er extra winst valt te halen voor jou als gebruiker. Echter vergt dit wel een grote hoeveelheid kennis die niet zomaar te vergaren is. Mocht je willen beginnen met DeFi dan zijn er een aantal tips:
-Begin met een blockchain die veel liquiditeit heeft en lage transactie kosten.
-Begin met kleine bedragen.
-Lees je goed in.
-Maak een "X" account aan en volg een aantal grote projecten zoals bijvoorbeeld "avalanche, solana, aave, curve, uniswap, pancakeswap".
-Leer hoe je optimaal gebruik kan maken van alle diensten.
-Doe dit alleen met geld wat je echt kan missen!
Zelf vind ik de wereld van de DeFi echt super interessant alleen het gaat ook echt mega snel. De vooruitgang in de manier hoe je je geld kan verdienen en daarmee ook de ingewikkeldheid van deze producten neemt echt in een heel hoog tempo toe. Let dus op en verlies je niet in wat er allemaal voor rendementen worden beloofd!